Aanbrengen van de plakletters

Het aanbrengen van plakletters is gemakkelijk. Wel is het aan te raden om er rustig de tijd voor te nemen.

De plakletters worden niet los van elkaar, maar op een applicatiefolie aangeleverd en als een sticker aangebracht.

Bekijk de uitgebreide plakinstructies voor meer inzicht.

De minimale aanbrengtemparatuur is +10 graden!

Voor het beste resultaat en een probleemloze en duurzame hechting is een goede voorbereiding een vereiste.

De ondergrond moet met bijvoorbeeld spiritus of een ruitenreiniger (geen thinner) goed schoon en vetvrij gemaakt zijn en mag geen siliconen bevatten. Het is van belang dat de ondergrond geen restjes meer van het gebruikte ontvettings middel bevat. Deze restjes kunnen namelijk de lijmlaag aantasten. Dus goed laten drogen en eventueel met water de laatste restjes ontvettingsmiddel verwijderen. Poreuze ondergronden zoals muren etc. 24 uur laten drogen.

Er bestaan twee methoden voor het aanbrengen van een belettering: de zogenaamde 'droge' en 'natte' methode. Bij verreweg de meeste applicaties zal de droge methode de snelheid van de werkzaamheden bevorderen en de beste resultaten opleveren.

De voordelen van de droge methode zijn een snellere afwerking, zoals het verwijderen van de applicatietape en een betere controle over de hechting.

Bij de natte methode wordt eerst de ondergrond met een plantenspuit licht beneveld (aan het water een enkel druppeltje Dreft toegevoegen). Dit heeft bij grotere oppervlakken het voordeel van repositioneren. Wacht met het verwijderen van het aplicatietape 30 tot 60 minuten zodat de lijmlaag een kans krijgt om een goede hechting op te bouwen.

Voor beide methoden geldt dat na een week de lijmlaag geheel is uitgehard en een optimale hechting is verkregen.

Sommige latex soorten of verfsystemen van autolakken bevatten een siliconenmiddel of een Teflon-achtige coating waardoor vuil zich minder snel hecht aan de ondergrond. De kans is groot dat plakletters dan ook niet hechten.

Het aanbrengen van plakletters op flexibele ondergronden zoals dekzeilen of zeilen van boten wordt afgeraden. Deze kunnen weekmakers bevatten die de lijmlaag aantasten. Er zijn specifieke folies voor deze toepassingen beschikbaar.

Door verwarming met bijvoorbeeld een föhn kan de belettering weer gemakkelijk verwijderd worden.